4 van de 17 VPN’s die een IP-adres lekken tijdens torrenting – Een onderzoek door VPNRanks.com

4 van de 17 VPN-services lekten ons IP-adres tijdens torrenting!


Niet elke VPN is zo veilig als ze beweren. De vijf services die in onze tests zijn mislukt, waren onder meer:

 • Astrill VPN
 • ExpressVPN
 • Hide.me VPN
 • PrivateVPN
 • SetupVPN.

We hebben contact gehad met ExpressVPN en na dubbele controle hebben we geconcludeerd dat ExpressVPN geen IP lekt. Lees het onderstaande ExpressVPN-gedeelte voor meer informatie.

* OPMERKING: we willen graag verduidelijken dat we niet van plan zijn het imago van iemand te belasteren. Dit onderzoek werd uitgevoerd om tekortkomingen in de VPN-software aan het licht te brengen. Onze bedoeling is om de beste VPN-oplossing voor onze lezers te bieden.

We zullen contact opnemen met andere VPN-providers in dit onderzoek om hun antwoord te krijgen.

Een ding waar torrent-gebruikers bang voor zijn, is de onthulling van hun daadwerkelijke locatie.

Daarom gebruiken ze een VPN om hun identiteit te beschermen. Een VPN verhult uw IP-adres en vervangt het door een IP-adres van zijn server, waardoor u anoniem wordt.

Maar als er IP-lekkage is, bent u gedoemd!

Copyright-haaien streven ernaar om torrent-gebruikers te vangen, te bestraffen via DMCA's, boetes of erger, rechtszaken aan te spannen en te vervolgen.

Daarom, om te zien welke VPN-providers veilig zijn voor torrenting en welke uw IP-adres zouden lekken, hebben we 17 gerenommeerde VPN-services getest tijdens het downloaden van een torrent.

De resultaten onthulden interessante bevindingen.

Sommige services werkten uitstekend, terwijl andere wankelden en mogelijk gevaarlijk waren voor gebruik met P2P-platforms.

Dit is de reden waarom beveiligingsfuncties van een VPN uiterst belangrijk zijn. Voor een uitgebreidere analyse van beveiliging en andere functies van VPN's, kunt u onze blog over de beste VPN voor torrenting in 2020 raadplegen.

Hoe hebben we de tests uitgevoerd?

Om te controleren of VPN-providers IP-adressen lekten tijdens torrenting, gebruikten we een tool genaamd ipMagnet. Het biedt een magneetlink, die u kunt toevoegen aan uw BitTorrent-client.

Vervolgens wordt uw IP-adres weergegeven dat uw torrent-client uitdeelt aan trackers en collega's. Je kunt het IP-adres zien in de torrent-client en op de website.

 • Zie onze blog voor veiliger torrenting.

ipmagnet

We hebben deze stappen voor het testen gevolgd:

 • Controleer eerst uw werkelijke IP-adres (u kunt ipMagnet of https://www.iplocation.net/ gebruiken)
 • Start de VPN-service
 • Maak verbinding met een P2P-ondersteunde server (let op het VPN IP-adres)
 • Wacht op een succesvolle VPN-verbinding
 • Start nu de BitTorrent-client (we gebruikten de uTorrent-client)
 • Voeg de ipMagnet-tracker toe vanaf zijn website
 • Wacht even en noteer vervolgens het IP-adres dat wordt weergegeven (in de client & op zijn website)
 • Als het IP-adres overeenkomt met het VPN IP-adres, is er geen lekkage
 • Als IP's niet overeenkomen & toont uw werkelijke IP, dan lekt de provider uw IP

Testresultaten - VPN's die IP lekten & Degenen die dat niet deden

Hier is een gedetailleerd overzicht van de resultaten voor elke VPN-provider, samen met onze analyse van welke services u moet gebruiken en vermijden.

Astrill VPN - Niet aanbevolen: lekt IP-adres

Astrill VPN lekte ons IP-adres toen we verbinding maakten met de Amerikaanse server. In plaats van ons IP-adres te verbergen, liet het ons werkelijke IP-adres zien.

De reden hiervoor is nog onbekend, omdat we het twee keer probeerden maar hetzelfde resultaat kregen. Hier is een momentopname van Astrill's Windows-client verbonden met de Amerikaanse server:

Astrill 1

Maar toen we ipMagnet-tracker in onze uTorrent-client en op de website controleerden, kregen we geen Amerikaans IP-adres te zien. In plaats daarvan was ons oorspronkelijke IP-adres zichtbaar

Astrill 2

Astrill 3

Daarom raden we Astrill VPN niet aan voor torrenting. Het biedt geen garantie voor uw veiligheid en anonimiteit en kan u in gevaar brengen door uw IP te lekken.

Update: waarschijnlijke oplossing voor Astrill VPN lekkend IP-adres

We hebben een reactie ontvangen van het ondersteuningsteam van Astrill VPN als mogelijke oplossing voor het probleem. Om IP-lekkage te voorkomen, schakelt u het protocol naar StealthVPN of OpenVPN, omdat dit het beste werkt voor torrenting.

Op deze manier verloopt uw ​​volledige webverkeer via de VPN, inclusief uTorrent. Hier is hun commentaar en de stappen die moeten worden gevolgd om het protocol te wijzigen:

“Je moet Astrill overschakelen naar het OpenVPN- of StealthVPN-protocol, dan gaat al je verkeer via VPN, inclusief verkeer van torrent-client. Astrill bevat App Guard die verkeer van specifieke apps kan blokkeren voordat VPN wordt verbonden, evenals Kill Switch.

Als u OpenWeb gebruikt, werkt dit alleen met webbrowsers. Het is bedoeld voor snelle webstreaming en surfen. Het is echter mogelijk om OpenWeb te configureren om met alle apps te werken (OpenWeb-opties -> Tunnel: alle apps), maar voor torrenting wordt OpenVPN of StealthVPN aanbevolen. ”

Betternet - Aanbevolen: een betrouwbare gratis VPN voor torrenting

Onder veel freemium VPN-services is er Betternet. We testten de service op torrenting en kregen positieve resultaten - geen IP-lekkage.

Dit was een verrassing, omdat gratis VPN-providers berucht zijn voor het lekken van IP-adressen en het niet beschermen van de privacy van gebruikers. Hun verbindingen zijn soms ook onbetrouwbaar en kunnen zwakke versleutelingscodes gebruiken.

Dit was echter niet het geval bij Betternet.

betternet 1

Na het tot stand brengen van een succesvolle VPN-verbinding, hebben we ons IP-adres gecontroleerd op ipMagnet en vervolgens op uTorrent.

De test bracht geen IP-lekkage aan het licht, waardoor Betternet een waardige keuze is voor torrenting onder gratis VPN's. Het beschermt uw privacy zonder uw werkelijke woonplaats bloot te leggen.

betternet 2 betternet 3

CyberGhost - Aanbevolen: Geen IP-lekken

CyberGhost is een andere service die naam heeft gemaakt in de gratis categorie, maar de premium-versie ligt mijlenver uit elkaar qua prestaties.

We gaven CyberGhost een run voor zijn geld tijdens het downloaden van een torrent. Voor onze test hebben we verbinding gemaakt met hun server in Frankrijk.

cyberghost 1

Eenmaal verbonden, openden we uTorrent samen met ipMagnet-tracker. Het IP-adres dat door de BitTorrent-client werd verstrekt, was van Frankrijk en kwam overeen met het adres dat door de VPN-service werd weergegeven.

Daarom zouden we raad de provider aan en u kunt CyberGhost proberen voor het delen van uw P2P-bestanden activiteiten terwijl ze anoniem blijven.

cyberghost 2 cyberghost 4

ExpressVPN - Aanbevolen: Geen IPLeak

ExpressVPN is een van de toonaangevende VPN-services in de branche. Het heeft naam gemaakt door uitstekende prestaties te bieden.

De vertegenwoordiger van ExpressVPN nam contact met ons op als reactie op dit artikel en ze hadden dit te zeggen:

“Het IP bevindt zich in Hong Kong

Het IP bevindt zich in Hong Kong

Het IP bevindt zich in Hong Kong ”

Omdat hun weerlegging niet helemaal bevredigend was, hebben we besloten de informatie nogmaals te controleren.

Hoewel het IP 104.207.83.13 wordt weergegeven als een Amerikaans IP-adres op IP2Location, we hebben het geverifieerd op MaxMind volgens het verzoek van ExpressVPN. En het IP toonde ons een locatie in Hong Kong. Controleer de onderstaande screenshot:

ExpressVPN IP-lek

We kunnen dus concluderen dat het veilig is om te gebruiken .

Onze verwachtingen gingen echter ten onder bij het testen op torrenting. De resultaten vertoonden tekenen van mogelijke IP-lekkage.

Voor onze tests hebben we verbinding gemaakt met hun server in Hong Kong. Maar toen we ons IP-adres controleerden met ipMagnet, werd onze locatie in de VS getoond.

Dit was een verrassing, omdat we om te beginnen nooit een Amerikaanse server hebben gekozen. Om ons IP-adres te verifiëren, hebben we het gecontroleerd op https://www.iplocation.net en het heeft ook een Amerikaans adres weergegeven.

Hier is het screenshot van onze ExpressVPN-client verbonden met een server in Hong Kong:

expressvpn 1

De uTorrent-client deelde een Amerikaans IP-adres uit aan trackers en collega's, in plaats van het IP-adres van de Hong Kong-server van ExpressVPN.

Hieronder staan ​​de resultaten van onze testen.

expressvpn 3

expressvpn 2

Hoewel, onze echte locatie werd nooit getoond tijdens het testen, maar onze gewenste bestemming ook niet.

Dus dat kunnen we concluderen ExpressVPN kan uw werkelijke IP lekken.

Hoewel u een van zijn servers gebruikt, kan deze uw gegevens via een geheel ander pad routeren. Dit maakt ExpressVPN een twijfelachtige keuze voor het behoud van uw privacy tijdens het gebruik van torrents - niet aanbevolen.

Hide.me - Niet aanbevolen: Geen IP-lek maar instabiele verbinding

De volgende provider die we hebben getest, was Hide.me. Het is een andere freemium-service die lovenswaardige serverlocaties, handige functies biedt en verschillende positieve beoordelingen heeft.

Om te testen of de service goed was in het beveiligen van iemands privacy tijdens torrenting, hebben we het op de proef gesteld.

Meteen hadden we een probleem.

De verbindingen waren zeer onstabiel. Hide.me zou onmiddellijk de verbinding verbreken bij het verbinden met een server. Na verschillende pogingen konden we een succesvolle verbinding tot stand brengen met hun server in Singapore.

hide.me 3

Om te controleren hoe betrouwbaar Hid.me VPN is om ons anoniem te houden, hebben we de ipMagnet- en uTorrent-client opgezocht. Er waren geen tekenen van IP-lekkage, omdat het IP-adres dat door beide software werd getoond van de Singapore-server van Hide.me was.

hide.me 4 hide.me 2

Dus, als je op zoek bent naar een gratis VPN voor torrenting, kun je Hide.me proberen.

Echter, onze aanbeveling zou zijn om de service NIET te gebruiken voor het downloaden of uploaden van grote bestanden die tijd kosten.

Vanwege een onstabiele verbinding weet je nooit wanneer de VPN-verbinding wordt verbroken en de torrent-client je werkelijke IP-adres begint te lekken.

IPVanish - Aanbevolen: stabiele verbinding zonder tekenen van IP-lek

IPVanish is zeer populair bij streaming-community, vooral voor Kodi-gebruikers.

Omdat veel Kodi-add-ons werken op het BitTorrent-protocol, was het belangrijk dat we IPVanish en de mogelijkheden ervan voor het beveiligen van de privacy van gebruikers testten.

Voor onze tests hebben we de Nederlandse server van IPVanish gebruikt.

ipvanish 1

Vervolgens hebben we de uTorrent-client en de website van ipMagnet gelanceerd om te controleren op IP-lekkage. De resultaten vertoonden positieve tekenen omdat er geen IP-lekkage was tijdens het gebruik van torrents.

Je moet zeker overwegen . Het beveiligt uw identiteit en codeert alles wat u via internet verzendt, of het nu P2P-gegevens of een andere vorm van gegevens zijn.

ipvanish 2 ipvanish 4

Ivacy VPN - Aanbevolen: geen privacyschending & Commendable Performance

Ivacy VPN is de volgende provider die we hebben genomen voor een testrit tijdens torrenting. De service liet goede prestaties zien samen met geen indicatie van IP-lekkage.

Een van de belangrijkste functies die Ivacy VPN openlijk op de markt brengt, is de mogelijkheid om uw privacy te beveiligen en u anoniem te houden tijdens het gebruik van P2P-services.

En uit onze tests was het geen verrassing - de VPN voldeed aan zijn aanbod. Om te controleren hoe stabiel en betrouwbaar Ivacy VPN is voor torrenting, hebben we de Maleisische server gebruikt.

Ivacy 1

Zoals u ziet, was het IP-adres dat door ipMagent werd opgehaald en de uTorrent-client van Ivacy VPN.

Vandaar, we raden de provider aan aan torrent-gebruikers die hun identiteit willen beveiligen en anoniem willen blijven voor auteursrechttrollen en internetproviders.

Ivacy 2 Ivacy 3

NordVPN - Aanbevolen: Geen indicatie van IP-lekkage

Wanneer we het hebben over top VPN-merken, zal NordVPN zeker onze lijst halen. Het heeft talloze gebruikers en volgers uit alle hoeken van de wereld.

Een van de duurzame functies is de P2P-ondersteuning, omdat het aangewezen servers biedt voor het gebruik van torrents.

Deze servers zijn verspreid over de hele wereld en om te zien hoe goed ze zijn, hebben we verbinding gemaakt met hun Nederlandse server en onze tests uitgevoerd.

nord 4

NordVPN heeft tijdens het hele experiment soepel gewerkt, omdat we geen enkel probleem hebben ondervonden. De verbindingen waren stabiel, internetsnelheden gingen niet van de klif en er was geen IP-lekkage.

Zoals u op de screenshots kunt zien, toonden uTorrent en ipMagent het IP-adres van NordVPN’S Nederlandse server - sterk aanbevolen!

nord 1 nord 2

PrivateInternetAccess (PIA) - Aanbevolen: geen logboeken & Geen IP-lekkage

PrivateInternetAccess (PIA) is de veiligste VPN die u ooit zult tegenkomen. De nadruk op gebruikersprivacy en anonimiteit is ongeëvenaard in vergelijking met andere services in de branche.

Dit was duidelijk tijdens onze testen, omdat er geen IP-lekkage van PIA was.

Om IP-lekbeoordeling uit te voeren, hebben we de Windows-app van PIA gedownload en verbonden met hun Franse server. Na een succesvolle verbinding hebben we de uTorrent-client uitgevoerd en onze IP geverifieerd vanaf de website van ipMagnet.

Er waren geen wijzigingen in IP's en de provider vertoonde een stabiele verbinding. Daarom zouden we dat doen raad PIA zeker aan aan iedereen die op zoek is naar een veilige torrent VPN.

PIA 1 PIA 3

PureVPN - Wildcard: geen IP-lek maar verbindingsprobleem

Er zijn niet veel VPN-providers zoals PureVPN in de industrie. Het biedt een verscheidenheid aan functies, is zakvriendelijk en biedt uitstekende prestaties, maar als er iets misgaat, kan het je aan het huilen maken.

Waarom zouden we dit zeggen?

Nou, onze testen hebben interessante bevindingen over de service onthuld.

Laten we eerst het probleem bespreken.

PureVPN biedt meerdere servers op verschillende locaties, waaronder servers die zijn geoptimaliseerd voor P2P. Maar toen we probeerden deze P2P-servers te verbinden, ondervonden we een ernstig verbindingsprobleem.

Niet alle P2P-servers werkten. Na verschillende pogingen konden we eindelijk verbinding maken met de El Salvador-server.

pure test 2 foto 2

Het goede nieuws was dat de verbinding stabiel was na het verbinden. Er waren geen onderbrekingen en we hebben geen lekkage in het IP-adres waargenomen, zoals u kunt zien aan de resultaten:

pure test 2 foto 3 pure test 2 foto 1

Dus wat maken we van PureVPN, is het aan te bevelen? Voor ons is dit een wildcard.

Omdat ons IP-adres niet lekte, kunnen we zeggen dat de provider veilig is. Verbinding maken met een P2P-server was echter zwaar werk, maar als je dit doorgeeft, PureVPN zal niet teleurstellen.

ProtonVPN - Aanbevolen: gratis VPN zonder IP-lek

Naast verschillende gratis VPN-services biedt ProtonVPN een van de slimste VPN-apps. Gebruikers kunnen de service op alle besturingssystemen gebruiken, inclusief Windows, iOS, Mac en Android.

In de gratis versie krijgt u drie serverlocaties en één apparaatconnectiviteit. Om te zien of ProtonVPN goed is voor torrenting, hebben we tijdens het gebruik van hun Windows-app verbinding gemaakt met hun server in Hong Kong.

proton vpn 1

Hieronder staan ​​de resultaten van onze tests. Er was geen IP-lekkage en de verbinding verzwakte niet.

daarom, we zouden ProtonVPN aanbevelen voor torrenting, vooral als u op zoek bent naar freemium-opties.

proton vpn 4 proton vpn 3

PrivateVPN - Niet aanbevolen: zeer onstabiele verbinding

PrivateVPN is de volgende provider die we hebben getest op IP-lekkage tijdens torrenting. Helaas voldeed de provider niet aan onze verwachtingen. Het is niet geschikt voor torrenting vanwege verschillende verbindingsproblemen.

Volgens de pagina met veelgestelde vragen van providers staat PrivateVPN P2P alleen toe op zijn server in Zweden. We konden echter geen verbinding maken met hun Zweedse server. Zodra we op Connect drukken, wordt de verbinding verbroken.

Uiteindelijk hebben we verbinding gemaakt met hun server in Frankfurt, Duitsland.

privatevpn 4

Het positieve resultaat van onze tests was dat er geen IP-lekkage was. Toen we het IP-adres opzochten dat werd uitgedeeld aan trackers en peers, was er geen verandering in het IP-adres van PrivateVPN en dat in uTorrent of ipMagnet.

privatevpn 3 privatevpn 2

Hoewel de resultaten van IP-lekkage gunstig zijn, is het probleem van serverconnectiviteit niet nuttig.

Omdat PrivateVPN alleen P2P-activiteit op Zweedse servers toestaat, denken we dat het uw account kan beëindigen als het de hint krijgt dat u torrents op een andere server gebruikt.

daarom, we zouden PrivateVPN niet aanbevelen voor torrenting.

TunnelBear - Aanbevolen: Geen IP-lekken maar onstabiele verbinding

Als er ooit een lieve mascotte van een VPN-merk was, zou het moeilijk zijn om TunnelBear te verslaan. McAfee heeft onlangs de VPN-service overgenomen en alleen de tijd zal het leren hoe het partnerschap zal werken.

De tekenen waren echter niet veelbelovend uit onze testen.

We hadden verwacht dat TunnelBear door onze tests zou razen, maar in plaats daarvan viel het over vreselijke serverconnectiviteit. Na meerdere inspanningen hebben we een vlotte verbinding tot stand gebracht met hun Duitse server.

tunnelbeer 3

We hebben de verbinding een tijdje geobserveerd en vervolgens gecontroleerd op IP-lekkage. Verbazingwekkend genoeg waren er geen tekenen of resultaten die IP-lekkage vertoonden.

Hier zijn de screenshots van onze testen:

tunnelbeer 2 tunnelbeer 1

Dus wat is het oordeel over TunnelBear?

In eerste instantie leek de provider niet waardig voor torrenting, maar na een sterke verbinding met een van zijn servers, haperde hij niet.

daarom, we zouden TunnelBear aanbevelen voor torrenting, maar we moeten gebruikers waarschuwen voor onstabiele serververbindingen.

Windscribe - Aanbevolen: gratis, stabiel & Betrouwbaar

Windscribe valt onder de paraplu van gratis VPN-services, die ook premiumpakketten aanbieden. We hebben het gratis account getest en de resultaten waren veelbelovend.

Windscribe biedt geselecteerde servers aan volgens zijn gratis abonnement. Voor het testen hebben we verbinding gemaakt met hun Hong Kong-server en gecontroleerd op IP-lekkage tijdens torrenting.

Windscribe 2

Er was geen IP-lekkage tijdens onze tests, omdat uTorrent en ipMagnet hetzelfde IP-adres toonden als dat wordt weergegeven in de Windows-client van Windscribe.

Daarom laat het zien dat de gratis versie van de service betrouwbaar is voor torrenting, omdat het u anoniem en veilig houdt.

Windscribe 3 Windscribe 1

VyprVPN - Aanbevolen: Geen tekenen van IP-lekkage

VyprVPN slaagde voor onze testen met vlag en wimpel, omdat het geen tekenen van IP-lekkage vertoonde. Om te beginnen is VyprVPN een product van Golden Frog en is het al een tijdje in de industrie.

Het heeft een lovenswaardige gebruikersbasis, die over de hele wereld is verspreid. Om erachter te komen of de provider onze IP zou lekken tijdens torrenting, hebben we verbinding gemaakt met zijn server in Slowakije.

vypr 1

Er was geen variatie of wijziging in het IP-adres dat werd weergegeven door de Windows-client en het IP-adres dat werd weergegeven door ipMagent en uTorrent.

De betrouwbare verbinding, 256-bit codering via OpenVPN-protocol, en geen tekenen van IP-lekkage maakt VyprVPN een aan te bevelen VPN voor torrenting.

vypr 4

vypr 2

SetupVPN - Niet aanbevolen: ernstige IP-lekkage & Niet veilig voor torrenting

SetupVPN is een nieuwe provider in de stad en is voornamelijk een VPN-browserextensie. Het biedt ook apps voor Windows, Mac en Android.

Om te zien hoe goed de provider het doet met behoud van onze privacy tijdens torrenting, hebben we de Windows-app getest.

setupvpn 1

Het heeft ons automatisch verbonden met een server in de VS. Maar toen we het IP-adres van uTorrent controleerden, werd ons lokale (werkelijke) IP-adres getoond.

Onze aanbeveling, blijf uit de buurt van SetupVPN als je het overweegt voor torrenting, het is niet veilig!

setupvpn 3 setupvpn 2

ZenMate - Aanbevolen: geen privacyschending

ZenMate komt in verschillende pakketten, gratis en premium. In de loop der jaren heeft het naam gemaakt door een gratis browserextensie aan te bieden, maar de premium-versie biedt speciale apps voor verschillende platforms en meer serverkeuzes.

We hebben zijn premium-account gebruikt voor het testen en de resultaten waren eigenlijk goed. ZenMate heeft ons IP-adres niet gelekt tijdens torrenting (we hebben verbinding gemaakt met hun Spaanse server).

zenmaat 1

Om de resultaten te valideren, hebben we eerst ipMagnet, uTorrent en daarna https://www.iplocation.net/ gecontroleerd..

Al deze platforms gaven het IP-adres weer dat werd toegewezen door ZenMate en er was geen indicatie van IP-lekkage tijdens het gebruik van torrents.

Dit laat zien dat De premiumversie van ZenMate is een waardige deelnemer voor veilige VPN voor torrenting.

Zenmate 3 zenmaat 2

Laatste gedachten - Welke VPN moet u kiezen?.

Hiermee komen we aan het einde van onze gids.

We hopen dat onze analyse en resultaten u zullen helpen een weloverwogen beslissing te nemen en de providers te selecteren die anonimiteit zouden garanderen tijdens torrenting.

Sommige VPN-services onderscheidden zich van de rest, terwijl andere niet zo goed waren.

Uit onze lijst hebben we vijf VPN-services gemarkeerd die ons IP-adres hebben gelekt en we raden gebruikers aan om deze providers te vermijden voor P2P-activiteiten.

Wat betreft het selecteren van de meest geschikte VPN, geven we u enkele punten die u kunnen helpen uw zoekopdracht te verfijnen:

 • Zoek het aantal door P2P ondersteunde servers
 • Speciale apps zijn altijd voordelig omdat ze handmatige arbeid verwijderen
 • Controleer op protocollen en coderingsniveaus
 • Proefaccounts of gratis versies zijn een pluspunt voor het controleren van de provider voordat u zich verbindt tot een lang betaald abonnement
 • Als de gratis versie niet beschikbaar is, maak dan gebruik van de geld-terug-periode
 • Controleer ten slotte op IP-lekken met behulp van de stappen die we hebben aangetoond - uw privacy is belangrijker!
Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

25 + = 35

map